Nieuwe SOA ontdekt

MediaSDCBritse wetenschappers ontdekten een nieuwe seksueel overdraagbare aandoening: mycoplasma genitalium (MG).  De bacterie werd in de jaren tachtig al ontdekt, maar nu is vastgesteld dat MG seksueel overdraagbaar is, aldus The Guardian. De onderzoekers maakten een analyse van een eerder onderzoek naar seksueel gedrag en ontdekten dat honderdduizenden Britten ondertussen besmet kunnen zijn. Dat is een op de honderd mensen tussen de 16 en 44 jaar, die onbeschermd seks hadden en minimaal één seksuele partner.

Mensen die de SOA hebben kunnen pijn in het bekken en de teelballen voelen en voor vrouwen is een vaginale bloeding na seks een symptoom.Maar omdat de meeste mensen helemaal geen klachten hebben weten ze ook niet dat ze drager zijn van de bacterie.

Risicogroepen

Mensen in de leeftijd tussen 24 en 44 jaar, die meerdere sekspartners hebben en geen condoom gebruiken hebben de grootste kans drager te zijn van MG.
Vooral bij mensen die het afgelopen jaar meer dan vier sekspartners hebben gehad komt de bacterie voor. In deze groep gaat het om 5,2 procent mannen en 3,1 procent vrouwen die drager zijn.

De lange termijn gevolgen van MG zijn nog niet bekend. Daar is meer onderzoek voor nodig, aldus het hoofd van het onderzoeksteam Pam Sonnenberg. Ook testen op MG is nog niet op grote schaal mogelijk.