Te laag fietsstuur: gevoelloze schaamlippen

FietsjeFietsen, spinnen…prima activiteiten waarmee je lekker in conditie kunt blijven. Maar pas wel op dat je het stuur van de fiets niet te laag zet, dat kan behoorlijk ongemak veroorzaken in je genitale zone.  Mensen die veel tijd op de fiets of in een spinningklas doorbrengen blijken vaak te klagen over gevoelloosheid van de schaamstreek,  zo blijkt uit onderzoek van het ‘American National Institute for Occupational Safety and Health.
 


De onderzoekers hebben bij 41 vrouwen die minstens 15 kilometer per week fietsen, de druk op de schaamstreek gemeten. Ze merkten dat vrouwen die fietsen op een fiets met laag stuur,  veel meer druk ervoeren op de clitoris, het perineum, de vagina en de schaamlippen. Ook op de plasbuis werd meer druk gemeten.

Je kunt die druk op je schaamlippen en perinieum verminderen door het stuur iets hoger te zetten. “Mensen rechtop fietsen of spinnen verplaatsen de druk van het bekken naar de zitbotjes”, zo zegt onderzoeker Sarah N. Partin.."Rechtop zitten ziet er misschien niet zo hip uit en is ook niet de meest aerodynamische manier om te fietsen, maar het kan wel helpen problemen voorkomen."

Het onderzoek, dat verschijnt in The Journal of Sexual Medicine, toont aan dat een stuur dat lager staat dan het zadel, veel meer druk geeft op het perineum - het gebied tussen de opening van de vagina en de anus.  “Hoe meer een fietser voorover leunt tijdens het rijden, hoe groter die druk in dat gebied wordt”, zegt onderzoeker Steven Schrader, PhD, van het Nationaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid (NIOSH). Wanneer fietsers naar voren leunen rust tot 40 procent van hun lichaamsgewicht op de zenuwen en bloedvaten in de buurt van het perineum. “En we plaatsen op die manier dan een aanzienlijk deel van ons lichaamsgewicht op een gebied dat daar niet goed tegen bestand is”, zegt Schrader. "Ons lichaam is ontworpen om op onze billen te zitten en niet op onze vagina of bij mannen op de penis en balzak.”

Want ook mannen hebben last van zadelproblemen, zo ontdekte Schrader in een eerder onderzoek. Hij stelde vast dat mannelijke politie-agenten die veel fietsen, relatief vaak klachten als erectiestoornissen en gevoelloosheid van hun genitaliën hadden. De klachten namen af als zij fietsen op een speciaal zadel dat niet een typische ‘neus’ heeft, zoals een traditioneel zadel.

Bron: Webmd