Strakke kleding is niet zo gezond

SpijkerbroekHandig, die correctiebroekjes. Je kunt er bijna ongezien een paar extra kilootjes mee camoufleren. Maar wist je dat deze afslankende broekjes gevaar kunnen opleveren voor je gezondheid. Verschillende onderzoeken tonen aan hoe je gezondheid in gevaar kan komen bij het volgen van de 'laatste mode'. Zeker het dagelijks dragen van corrigerend ondergoed, strakke spijkerbroeken, hoge hakken en beha's in een foute maat kunnen leiden tot een groot aantal klachten. Denk aan hoofdpijn, spataders, likdoorns, eelt, maag- en darmklachten en zelfs vaginitis.

Van het correctiebroekje krijg je een mooi plat buikje en maag. Maar je loopt ook risico op stressincontinentie en maagzuur.

Strakke broeken zijn sexy. Dagelijks dragen kan echter leiden tot maagzuur en darmklachten, spataders, zenuwpijn in de benen en rugklachten. Voor vrouwen kan een strakke broek ook nog eens infecties, jeuk en irritaties aan schaamlippen en vagina veroorzaken met klachten die in eerste instantie gemakkelijk verward kunnen met die van een seksueel overdraagbare ziekte.
Bij mannen kan een te strakke broek leiden tot het 'strakke broeken syndroom', voor het eerst beschreven in 1993 door Dr. Octavio Bessa. Deze internist uit Stanford ontdekte dat klachten als buikpijn, maagzuur en oprispingen van een aantal mannelijke patiënten veroorzaakt werden door het dragen van broeken die eigenlijk te strak om het middel zaten.

Pumps met stilettohakken zien er waanzinnig uit. Draag je deze dagelijks dan loop je risico op klachten van de Achillespees, hamertenen en voetschimmels. De hooggehakte schoenen zetten het bekken in een onnatuurlijke stand waardoor je rugklachten kunt krijgen.

Riemen en ceintuurs die strak om het middel zitten beklemmen je buik- en maagzenuwen. Ook kun je last krijgen met ademen waardoor je hart en hersenen minder zuurstof krijgen dan ze nodig hebben.

Strakke stropdassen en overhemden hebben een negatief effect op de bloedtoevoer in de nek. Het risico bestaat dat je daardoor hoofdpijn, duizeligheid en schouderpijn krijgt. Een te strak geknoopte stropdas kan ook de oogdruk verhogen met het risico op glaucoom, een oogaandoening die leidt tot blindheid.

Ondergoed, in het bijzonder ondergoed gemaakt van synthetisch materiaal of de zogeheten 'tongues' zijn vaak de oorzaak van huidproblemen. Van de tonques kan nog gezegd worden dat zij bacteriën van 'achter' naar 'voor' kunnen verplaatsen met risico op infecties en ontstekingen.
Mannen die strak ondergoed dragen lopen kans dat hun testikels te warm worden. Het gevolg daarvan kan zijn dat het testosterongehalte daalt en de spermaproductie vermindert waardoor de man onvruchtbaar(der) wordt.

Is de omvang van de maat die je voor een beha nodig hebt niet goed aangemeten en de cupmaat te groot of te klein dan hangt het gewicht van je borsten aan je schouderbandjes met schouder- en rugklachten als gevolg. Push-up beha's kunnen de bewegingsvrijheid van sleutelbeen en bovenste ribben beperken. Met pijn en ademhalingsklachten tot gevolg.

Maar wat kunnen we nu doen om al die risico's zoveel mogelijk te vermijden? Simpel: wees je bewust van wat je draagt en laat de boel af en toe gewoon lekker 'hangen'.

Gebaseerd op artikelen en onderzoeken gepubliceerd in Dailymail.co.uk, New York Times en ABC news.

Reacties   

 
+1 #1 Anneke 26-04-2012 23:40
voor mij geen palen hoor. Daar kun je alleen maar mooi mee zitten
Citeer | Melden aan beheerder