Minder soa-consulten in Nederland

test.jpg

Steeds minder mensen laten zich testen op soa's, zo bleek uit onlangs gepubliceerde cijfers van het RIVM. En als minder mensen zich laten testen, dan lopen ze langer rond met een soa en is de kans op overdracht daardoor groot. De soa bestrijding in Nederland hapert dan ook, vindt Soa Aids Nederland en zonder extra actie is een verdere toename van soa’s onvermijdelijk.

Volgens het RIVM daalde in 2015, na jarenlange stijging, aantal soaconsulten bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (soa-poli's) van GGD-en. Bij de huisartsen zette de daling al in 2014 in.

Selectie en kosten

Bij de soa-poli’s van GGD-en lopen mensen aan tegen een strengere selectie en meer verwijzingen naar de huisarts. Dit komt door het financiële maximum voor consulten dat de overheid per 2015 heeft ingesteld. Bij de huisarts krijgen mensen te maken met de kosten voor het labonderzoek, die ten laste komen van het eigen risico. Als mensen kiezen voor zelftesten of andere aanbieders, dan is de koppeling aan de zorg niet altijd goed geregeld. “Uit het oogpunt van effectieve soa-bestrijding is het eigen risico op soa-diagnostiek absoluut onwenselijk, vooral voor de meest kwetsbaren. Er horen geen drempels te zijn voor soa testen, ook geen financiële”, zegt Louise van Deth, directeur van Soa Aids Nederland.  “We krijgen steeds meer signalen dat mensen zich minder laten testen omwille van de kosten. De andere aanbieders van soa-testen, op internet bijvoorbeeld en erg populair onder jongeren, maken dan vaak weer geen goede verbinding naar de soa-zorg die nodig is als je een infectie hebt. Bovendien zijn veel van die zelftesten onbetrouwbaar."

Voorkomen is altijd nog beter dan genezen

Meer syfilis

Vanwege de strengere selectie bij de GGD-en blijven daar wel groepen over waarbij meer soa’s worden gevonden. Het percentage bezoekers waarbij een soa werd gevonden steeg dan ook van 15 procent in 2014 naar 17 procent in 2015. Met name partnerwaarschuwing blijkt goed te werken voor het tijdig opsporen van soa’s. Volgens het RIVM is het aantal diagnoses van syfilis gestegen met 27 procent, veelal onder (deels hiv-positieve) mannen die seks hebben met mannen. 

Minder hiv-infecties

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses gevonden bij de GGD-en is gedaald met 11%. Tegelijk weten we dat zo’n 2.700 mensen met hiv niet op de hoogte zijn van hun status en 44% van de mensen met een hiv-diagnose te laat in zorg komt.Van Deth: “Vroegtijdig identificeren en behandelen van een hiv-infectie is essentieel voor de levensverwachting van mensen van hiv, maar ook voor het voorkomen van verdere transmissie. Het is daarom belangrijk dat de GGD, huisartsen en andere  professionals beter met elkaar samenwerken en alles in het werk stellen om mensen met hiv, die het zelf niet weten, te vinden.“

Bestel je condooms online bij:

Condoom.nl

DeOnlineDrogist.nl

Dokteronline.nl

Durexshop

Reacties   

 
+3 #1 Funwith3or4 28-06-2016 17:55
Ongetwijfeld zijn de financiën de grootste reden. Je als paar 2 x per jaar laten testen kost bij de GGD in Nederland sinds 1 januari 2015 € 175,00 ofwel € 750,00 per jaar. Daar komt de prijs van de bekende prikjes nog bij. Een melding bij de huisarts levert niet altijd op dat je een test kan laten uitvoeren, gewoonweg omdat de mededeling over swingen niet altijd doorkomt. Via de huisarts laten testen zal waarschijnlijk wel goedkoper zijn dan de hoge prijs die de GGD berekend.

In België zijn er voor Belgische swingers ook mogelijkheden tot testen bij een officieel instituut (ITG). Dat kost slechts € 50,00 per persoon. Daar kunnen Belgische swingers zich laten testen op chlamydia, gonorroe, syfilis, HBV en HIV. Waarom moet het in Nederland dan € 175,00 kosten. Maar ja benzine is daar ook goedkoper !
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+1 #2 Heetmeissie 28-06-2016 20:30
Wat ik bij veel mensen, swingers, vaststel is hun nonchalante gedrag t.o.v. 'veilige' seks. Alsof die ene seconde die nodig is om een condoom om te doen, het plezier meer zou bederven dan een vervelende en gevaarlijke soa die je kan oplopen door geen condoom te gebruiken! En die je bijgevolg nog, achteloos, kunt verspreiden!
Dit gedrag rijmt niet met het geklaag over de kostprijs van een test!
Ik geloof niet in zelftests. Evenmin in medicatie die via internet kan worden aangekocht.
Voorkom, dan moet je niet genezen!
HM
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+2 #3 love2bemo 10-07-2016 19:03
Ik weet wel zeker dat de belachelijke hoge kosten die er nu aan testen verbonden zijn voor swingers de grootste reden is voor minder testen. Ik hoor het iedere x weer...Helaas maar waar... Alleen condoom gebruik is niet veilig; meeste soa's verspreiden zich nl. via handen en mond. Tegenwoordig heel veel bi-mensen waardoor je ook niet meer kan zeggen wel gratis testen voor gay's. Iedereen zou zich minimaal 2 x per jaar tegen lagere kosten moeten kunnen testen om verspreiding te voorkomen of te verminderen.
M.
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+1 #4 dokter 21-09-2016 00:03
Het is heel simpel.
Alle soa's (op hiv na) krijg je ook mét een condoom. Je verkleint het risico wel iets maar meer ook niet.
Testen blijft belangrijk. In principe kan je je gewoon laten testen bij de GGD als je gewoon zegt dat de man biseksueel is en gewoon álles met mannen doet, laten neuke, anderen mannen neuken en zelf ook pijpen.
Een medewerker van de GGD vertelde "dat kunnen we toch niet controleren".
De vrouw kan vervolgens zeggen dat haar partner biseksueel is en het probleem is opgelost.

Als de swingers er vervolgens zoveel moeite mee hebben om te roepen dat ze bi zijn........ (bifobie ??) tsja, dan zijn ze gewoon stom !

Het gevolg is wel dat doordat men veel minder laat testen, men wel veel vaker anderen besmet..... en bedankt he !!!

1 maal per jaar testen is niet voldoende. Minimaal 2 maal per jaar, en zorg ervoor dat je je sexpartners kan waarschuwen.
Citeer | Melden aan beheerder