Nederlandse zorgstelsel heeft steeds hogere drempel voor SOAtesten

Soakliniekamsterdam.jpg

In een tijd waarin het aantal mensen met een soa alleen maar toeneemt lijkt het alsof de overheid haar handen ervan af haalt. Graag informeert de arts Amit Atwal van de Onedayclinic jou over SOA's en wanneer het verstandig is je te laten testen. En dat kan helemaal anoniem!


In 2015 kregen meer mensen een soa, ondanks dat het aantal mensen, dat een test kon laten doen, met ruim 3 procent daalde. Ondanks deze alarmerende cijfers is bij de GGD het laten afnemen van een anonieme SOA test aan banden gelegd. Vaak kan je nu alleen terecht bij de huisarts, wat drempel verhogend werkt vanwege de persoonlijke band met jouw dokter, zijn kennis over jou en je familie of vanwege het feit dat de test niet anoniem is. Als resultaat van de exorbitant hoge prijzen die gerekend worden voor een SOA-test zijn er verschillende organisaties uit de grond gepopt die jou in de mogelijkheid stellen zelf een test te doen vanuit je eigen huis. Echter blijken deze tests in de praktijk veelal onbetrouwbaar. Daarnaast wordt de test niet afgegeven door een gecertificeerde arts met als resultaat dat wanneer je positief getest bent voor een SOA je evengoed contact moet zoeken met de huisarts om in aanmerking te komen voor een behandeling of recept. Naast een  sociale weerstand™ kom je er dan ook veelal berooid uit. Denk aan bedragen van minimaal 200 euro per onderzoek. Regelmatig testen op soa's is dan ook belangrijker dan ooit.

Stel je vragen

Als gevolg van het veranderende landschap op het gebied van testen is Onedayclinic ontstaan. Een organisatie met gecertificeerde artsen gespecialiseerd in seksueel overdraagbare aandoeningen. Deze organisatie staat vrijblijvend open voor vragen over klachten of testen in het algemeen. Daarnaast kan je hier een voor een zeer scherpe prijs een anonieme test afnemen (ook in avonden en weekenden), heb je binnen 1 a 2 werkdagen de uitslag en kan eventueel direct overgestapt worden op een behandeling.
Ik krijg ook veel vragen, en een van de meest gestelde vragen is: 'Wanneer is een SOAtest nodig?' Het antwoord is simpel: naast concrete klachten is het zeer aan te raden ook een test te doen na onveilige sex, maar ook pijpen, gepijpt worden of het gebruik van seksspeeltjes kunnen al leiden tot een SOA. 

Swingers een risicogroep

En zeker ook swingers lopen het risico op het krijgen van een SOA. Uit onderzoek van de GGD komt naar voren  dat maar liefst 43% van de swingers wel eens een soa heeft gehad. De meest voorkomende soa’s onder deze seksuele subcultuur zijn chlamydia en gonorroe. Door onregelmatig condoomgebruik stijgt het risico op soa’s aanzienlijk. Onder swingers is de kans op het overdragen van een soa dan ook groot. Dit geldt niet alleen voor de swingende stellen, maar is ook van toepassing op de singles waarmee ze seks hebben.
 
Voor meer informatie over onedayclinic verwijs ik je graag door naar de website van de kliniek. Heb je ook een vraag? Stel hem hieronder in het commentaarblok of stuur een mail naar media@sdc.com. Dit kan allemaal anoniem! Een arts van Onedayclinic in Amsterdam zal de vragen beantwoorden.

Reacties   

 
+1 #1 Newbies 05-11-2016 16:49
Is het wel zo dat een thuistest net zo betrouwbaar is als de test bij de huisarts of de GGD?
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+2 #2 onedayclinic 06-11-2016 13:03
Er zijn verschillende thuistesten velen zijn niet betrouwbaar. Degene die met een laboratorium samenwerken zijn wel betrouwbaar. Kijk wel goed of er een natraject is. Je kan wel thuis test doen maar let wel op of ze nazorg (behandeling). Velen doen dat niet dus als je postief bent behandeld moet je alsnog naar de huisarts en die doet de test vaak op opnieuw.
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+1 #3 Hanneke 16-11-2016 15:06
Wat is een nazorgbehandeli ng als je positief bent getest? En als je toch naar een huisarts moet wat is dan het voordeel van een thuistest?
Citeer | Melden aan beheerder