Schaamlip- en tepelcorrecties: medisch of hype?

Peach-SDC.jpg

Naast de borstcorrecties, ooglidcorrecties en liposuctie vinden steeds meer, vooral Amerikaanse, vrouwen de weg naar de plastisch chirurg voor een schaamlipcorrectie. En het houdt niet om met de zoektocht naar het perfecte lijf. Het nieuwste medische verfraaiingsstraject is de tepelcorrectie.

Schaamlipcorecties

Wereldwijd steeg het aantal schaamlipcorrecties in 2016 met 45 procent ten opzichte van 2015. Daarbij gaat het specifiek om een verkleining van de binnenste labia, ofwel schaamlippen. Voor deze cijfers is onderzoek uitgevoerd door de International SOciety of Aesthetic Plastic Surgery onder 35.000 artsen in 106 landen. De meest uitgevoerde cosmetische ingreep is de borstvergroting. Daarna volgen liposuctie, en ooglid- en neuscorrecties. Dat steeds meer vrouwen hun schaamhaar verwijderen en zien dat hun kleine schaamlippen (volkomen normaal) buiten de grote schaamlippen hangen is een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal labiacorrecties. 

De leeftijd waarop vrouwen hun labia laten verkleinen wordt ook steeds jonger. Uit een onderzoek van deBritse National Health Service komt naar voren dat er maar liefst 200 meisjes onder de 18 een operatie hebben gehad terwijl de gezondheidsdienst adviseert te wachten tot 18 jaar omdat dan pas het lichaam is uitgegroeid. Van de uitgevoerde operaties is het merendeel cosmetisch, en dat terwijl gynaecoloog Naomi Crouch in de Victoria Derbyshire Show van de BBC benadrukt om dergelijke operaties alleen uit te voeren bij meisjes met een medische afwijking. "Helaas voelen tieners zich steeds vaker onzeker over hun lichaam en denken dat hun vagina afwijkend is." Volgens Crouch is het alleen al erg verdrietig dat tieners dat zo voelen.

Hoe gaat schaamlipverkleining in zijn werk?

De techniek die het meest wordt gebruikt is de wigresectie. In het midden van de labia (schaamlippen) wordt een kleine driehoek weggehaald en de twee helften worden weer aan elkaar genaaid. Het littekentje zit dan ook in het midden van de schaamlip.
Je kunt na de ingreep wat last houden van het littekentje bij zwelling van de labia.

Tepelcorrecties

De nieuwste hype in cosmetisch chirurgieland zijn designertepels. Waren tepels vroeger gewoon zichtbaar door de bh, afgelopen jaren mochten ze vooral niet zichtbaar zijn en werden ze verstopt in 'padded' bh's. Maar de tepel mag weer gezien worden. En sterker nog, als ze gezien worden moeten ze natuurlijk wel perfect zijn van vorm en kleur.

Daily Mail meldt dat bij plastisch chirurg Rowe in New York de vraag naar tepelreconstructies de afgelopen zes maanden maar liefst is verviervoudigd. De chirurg voert zo'n 18 tepelcorrecties per week uit waar dat een jaar geleden nog ophield bij 4. Volgens de arts komt de stijgende vraag door het aantal beroemdheden als Kendall Jenner and Bella Hadiddie zonder lingerie in doorkijkkleding gefotografeerd worden. Ze zetten een trend die door vrouwen wordt gevolgd. 'Ze willen kleinere tepels, of lichter van kleur of juist meer symmetrie. De mensen krijgen steeds meer oog voor detail. En we hebben die techniek, dus dat kan', zo zegt hij.

Overweeg jij wel eens zo'n ingreep?

Ontmoet vrienden in de lifestyle