Chemsex; wat is het, wie doen het en hoe ga je er mee om?

Pills-Medicine-Drugs-Prescription-Close-up-Medical.jpg

Chemsex, ofwel seks onder invloed van verdovende middelen, is een steeds groter wordende trend in Nederland. De kans op het oplopen van een soa of een hiv-besmetting is een stuk groter op het moment dat je chemsex hebt, blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam. Judith Price, seksuologe bij OneDayClinic legt het uit.

Chemsex is een samenvoeging van de woorden 'chemisch' en 'sex'. Bij chemsex hebben mensen seks onder invloed van drugs. Chemsex is niet nieuw, maar er wordt de laatste jaren steeds meer aandacht aan besteed. Dit komt waarschijnlijk door de opkomst van het middel 'chrystal meth', dat wel relatief nieuw is. Chrystal meth, ook wel liefkozend 'Tina' genoemd, werkt zeer verslavend en wordt steeds vaker gebruikt tijdens chemsex.

Wie doen er aan chemsex?

Chemsex wordt vaak geassocieerd met homo- en biseksuele mannen. Maar het is zeker niet zo dat alleen binnen deze groep geëxperimenteerd wordt met seks en drugs. Veel swingers zullen bekend zijn met de term 'wappen'. Bij wappen is er sprake van seks 'met een pilletje', die je in een soort 'seks-trance' kan brengen. Hierdoor kan je intensere seks ervaringen hebben en kan je langer door gaan. Vaak worden hierbij minder zware drugs gebruikt dan bij chemsex, maar de scheidslijn is dun.

Wat zijn de gevaren van chemsex?

Onder invloed van drugs gaan mensen verder dan ze normaal gesproken zouden gaan. Dat kan heel fijn zijn en een extra dimensie geven, maar het risico op spijt na afloop is sterk aanwezig. Doordat je gemakkelijker over je grenzen (laat) gaan, wordt de kans op seks zonder condoom bijvoorbeeld groter. Ook hebben mensen onder invloed vaak ruwere seks die langer duurt. Hierbij kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan die de kans op een soa vergroten. Ook komt (gedeeltelijk) geheugenverlies voor als je verdovende middelen gebruikt.

Voorbeeld uit de praktijk

Dat was het geval bij Anke*. Zij belde mij in paniek op. Een aantal dagen eerder was zij op een feestje geweest. Er werd gedronken en er werden door diverse mensen pillen gebruikt. Iedereen was wat losser dan normaal. Anke kon zich delen van de avond niet meer herinneren. Nu had zij vreselijk last van jeuk, branderigheid en roodheid bij haar vagina. Normaal gesproken had ze nooit seks zonder condoom. Maar nu was ze bang dat ze herpes had opgelopen. Ze wist namelijk niet meer of ze wel of geen condoom had gebruikt. Het bleek, na inspectie, om een schimmelinfectie te gaan. Een schimmel is geen soa, maar kan wel via seksueel contact opgelopen worden. Ik schreef Anke gynodactarin voor en testte haar na de windowfase (7 dagen) op de meest voorkomende soa’s. Gelukkig bleek zij geen soa te hebben opgelopen. Ze was wel behoorlijk ontdaan over het feit dat zij niet meer wist wat er die avond precies gebeurd was en dat zij mogelijk risico’s had gelopen waar ze normaal gesproken zo goed voor uitkeek.

Adviezen en tips

Wees je ervan bewust dat de combinatie van seks en drugs zeker niet zonder gevaren is. Als je besluit er toch mee te experimenteren zou ik je graag de volgende adviezen tips mee willen geven:

  • Weet wat je gebruikt
  • Laat drugs die je van plan bent te gaan gebruiken testen bij een drugstest-service. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
  • Zorg ervoor dat in ieder geval één persoon nuchter blijft, op die manier kun je op elkaar letten en voorkomen dat grenzen overschreden worden.
  • Gebruik voldoende glijmiddel tijdens langdurig seksueel contact.
  • Bij langdurige, ruwe anale seks is het risico op beschadiging van de anus groot. Gebruik royale hoeveelheden glijmiddel om dit te voorkomen en voorkom zo soa-overdrachten.
  • Gebruik geen alcohol wanneer je drugs gebruikt. Alcohol en drugs gaan niet goed samen. Als je wilt experimenteren met drugs tijdens de seks, zorg dan dat je geen alcohol gebruikt.
  • Het belangrijkste: laat je testen op soa’s! Vaak merk je helemaal niet dat je besmet bent, maar de gevolgen van een soa kunnen zeer ernstig zijn.

Wil je direct online een afspraak maken bij een van de locaties van OneDayClinic in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch of Rotterdam? Klik dan hier om met korting een afspraak te plannen. Gebruik kortingscode SDCkorting#MEI2018.

Voor meer informatie en gratis en vrijblijvend medisch advies kan je bellen met 085-0703483, of stuur een bericht via Facebook Messenger

* Namen in deze blog zijn voor de privacy van de cliënten van Judith gefingeerd

 

Reacties   

 
+1 #1 Anneke 20-02-2018 10:24
Handige tips. Durf het zelf niet want ik ben toch bang dat het mis gaat.
Citeer | Melden aan beheerder