Resultaten swingersonderzoek bekend

CondoomsVorig jaar  heeft een aantal leden van SDC deelgenomen aan het onderzoek ‘swingers & seksualiteit’ van GGD Twente. De online vragenlijst werd in de periode van juni  2011 t/m september 2011 door 1135 mensen ingevuld. Van de swingers die de soa poli van GGD Twente bezochten, deden 25 personen mee aan interviews. Volgens de GGD Twente was het onderzoek naar de gedragingen van swingers 'leuk en uitdagend', en biedt het aanknopingspunten om voorlichting en preventie voor deze groep verder te optimaliseren.

De resultaten op hoofdlijnen
 

  • Op het gebied van beschermingsmaatregelen kan gesteld worden dat bij vingeren, aftrekken, pijpen en beffen vaak geen condoom wordt gebruikt en geen of onvoldoende hygiënemaatregelen worden toegepast. Ook bij vaginaal- en anaal seksueel contact wordt nog onvoldoende condooms gebruikt. Dit vergroot de kans op overdracht van soa’s.
  • 78% gebruikt alcohol tijdens het swingen en 40% van de respondenten gebruikt wel eens drugs of  potentieverhogende middelen. Daarnaast worden vaak meerdere typen drugs gecombineerd.
  • Bijna 70% liet zich in het afgelopen jaar tenminste één keer  testen op soa’s. Slechts 45% deed dat frequent (één keer per half jaar of vaker). Niet-testers ervaren meer barrières dan testers. Zij vinden het moeilijker om ervoor uit te komen dat zij swingen, en zijn banger voor de procedure van de soa test. De belangrijkste redenen om niet (frequent) te testen op soa’s zijn: het idee dat het wel meevalt met het risico een soa op te lopen, tijdgebrek, vergeten om een afspraak te maken en beperkte openingstijden.
  • Indien er een soa geconstateerd wordt is het belangrijk dat sekspartners hierover worden ingelicht (partnerwaarschuwing). Respondenten die ervaring hebben met het waarschuwen van partners, doen dat niet altijd op correcte wijze. De meest voorkomende barrières bij partnerwaarschuwing zijn:  schaamte en het missen van contactgegevens van swingpartners.

De GGD Twente bedankt alle deelnemers voor hun medewerking. De resultaten van het onderzoek geven onder andere inzicht in seksueel (risico)gedrag, middelengebruik, testgedrag en partnerwaarschuwing onder swingers. Je kunt de uitslagen van het onderzoek vinden op de website van GGD Twente

Reacties   

 
+1 #1 Anneke 07-05-2012 21:22
goh, ik vraag me af of die cijfers voor heel nederland gelden
Citeer | Melden aan beheerder