Meer kans op trombose door vaginale ring

De pilDeense wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen volgden ruim 1.6 miljoen vrouwen gedurende tien jaar met het doel om te zien of er een verschil is in het risico op trombose bij het gebruik van anticonceptiemiddelen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die anticonceptiemiddelen als de vaginale ring of pleister gebruiken, een grotere kans hebben om een bloedprop in een bloedvat te krijgen dan vrouwen die de traditionele pil slikken.

Wie geen enkele vorm van anticonceptie gebruikt heeft jaarlijks een kans van 2 op 10.000 op trombose. Bij het slikken van de pil nam was dit 6 op 10.000, de vaginale ring 7,8 en de pleister 9,7 per 10.000.

Op de website van de British Journal of Medicine schreven de onderzoekers dat, bij het corrigeren van de cijfers voor andere factoren als leeftijd, de pril drie keer zoveel kans geeft op trombose. Bij de vaginale ring is dit 6,5 keer zo groot, bij de pleister 8 maal.

Informeren over risico's
“Het is niet nodig om heel erg ongerust te worden, maar we willen dat vrouwen zich bewust zijn dat er risico’s aan het gebruik van anticonceptie zitten. Informatie hierover is belangrijk. We raden de pil aan, maar wie om welke reden dan ook liever een ring of pleister gebruikt moet dat gewoon doen” zo stelt onderzoeksleider professor Oejvind Lidegaard. “Vrouwen moeten anticonceptie gebruiken die bij hen en hun leefstijl past. ”
Ook volgens Britse deskundigen is er geen reden voor paniek. “Anticonceptie geeft nog altijd minder risico op trombose dan bijvoorbeeld een zwangerschap.”