Lekker naar de sauna

SaunaOok al wordt een sauna of whirlpool in je eigen huis of tuin steeds gewoner, niet iedereen heeft de mogelijkheid om een cabine of pool te plaatsen. De meeste mensen gaan voor een ‘rondje sauna’ dan ook naar een sauna- of wellnesscomplex.

Tegenwoordig bedoelen we zowel de saunacabine als een saunacomplex als we het hebben over 'sauna'.

Ook veel (paren)clubs hebben sauna's en whirlpools. Een dagje of avondje sauna is zeker ontspannend, maar maak je daar een goede gewoonte van dan zul je merken dat het ook nog eens bijdraagt aan het verhogen van je weerstand. Lekker en gezond dus. 

Wat gebeurt er in de sauna

In de saunacabine heerst gemiddeld een temperatuur tussen de 50 C en 100 C. Veel wat grotere saunacomplexen hebben cabines met verschillende temperaturen, waaronder de traditionele houten Finse saunacabine die zeer heet is. In de hete sauna openen de poriën van de huid zich snel en worden de bloedvaten wijder. Die warmte moeten we ook weer kwijt en daardoor gaan we zweten. De inspanning die ons lijft levert door te gaan zweten zorgt voor een daling van de bloeddruk en het aanspreken van de vochtreserves in ons lichaam.

Onze organen en onze spijsvertering werken tijdens dat zweetproces op een lager pitje waardoor het niet verstandig om net voordat je de sauna ingaat een flinke maaltijd te gebruiken. Overigens is het zweet dat we in een sauna produceren reukloos, in tegenstelling tot ‘normaal’ zweet.

Bloot

Dat je in een sauna bij voorkeur naakt moet zijn is omdat zelfs een kleine bikini al invloed heeft op het opwarmen en afkoelen van je lichaam: de stof wordt sneller warmt en eenmaal afgekoeld blijft het klam.

Sauna en gezondheid

De sauna is in de meeste gevallen goed voor lichaam en geest, mits op de juiste manier gebruikt. In de meeste sauna’s hangen wel bordjes met richtlijnen en anders kun je altijd aan het personeel vragen hoe je het beste een saunabad kunt nemen.

Effecten van de sauna:

Weerstand
Door het zweten worden afvalstoffen afgevoerd waardoor je weerstand wordt verhoogd.  Het is wetenschappelijk aangetoond dat je door regelmatig saunabezoek minder vatbaar bent voor kou en griep. Ook wordt je minder gevoelig voor temperatuurverschillen.

Spieren en gewrichten
Door de betere doorbloeding worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd. De warmte zorgt voor ontspanning en versoepeling.

De longen
Soms wordt gedacht dat het inademen van de hete lucht gevaarlijk is. Hiervoor hoef je echter niet bang te zijn omdat de lucht door de slijmvliezen wordt afgekoeld. Die drogen hierdoor niet uit, maar worden juist geactiveerd. Daardoor raak je gemakkelijker slijm kwijt. Ook mensen met astmatische aanleg kunnen baat hebben bij de sauna vanwege de diepere ademhaling waardoor je longen geactiveerd worden.

Huid
De combinatie van hitte en afkoelen reinigt de huid. De oude huidcellen worden weker en kunnen gemakkelijker afgespoeld worden. Daarnaast verbetert het zweten de aanmaak van huidcellen en dit vertraagt de veroudering van de huid en blijft je velletje langer jong.

Hersens
Het vrijkomen van adrenaline, noradrenaline en acetylcholine verbetert de informatiestroom tussen de zenuwcellen. Dit heeft een positief effect op het geheugen.

Niet naar de sauna

  • Bij verkoudheid of griep. De sauna zorgt zeker voor meer weerstand, maar verergert de klachten als je al ziek bent.
  • Bij een (te) hoge bloeddruk of bloedcirculatiestoornissen.
  • Bij duizeligheid.
  • Kort na operaties.
  • Met ernstige spataderen.

Bij twijfel bel met je huisarts of specialist.

Tip:
Veel drinken. De nieren scheiden kort na het saunabad minder vocht uit. Om het vochtverlies van het zweten te compenseren moet je voldoende drinken, zeker als je nierklachten hebt.

Reacties   

 
+8 #1 Maria 27-01-2013 02:10
Weet iemand een saunacomplex waar ook meer toegestaan wordt dan alleen maar kijken naar elkaar? We kennen allemaal de gaysauna's, maar zijn die er ook voor hetero's? We raken altijd opgewonden in de sauna's, maar "mogen" niets doen (snap ik ook wel, maar toch). gr. Maria
Citeer | Melden aan beheerder