Hoge hakken? Let op je gezondheid

PumpHet staat absoluut sexy, schoenen met hoge hakken. Toch is het niet altijd een pretje om ze te dragen. Vrouwen die geregeld hoge hakken dragen krijgen na een uurtje ernstig pijn in hun voeten, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse College of Podiatry waaraan ruim 2.000 Britse vrouwen en mannen en 60 voetspecialisten meewerkten.

Mike O'Neill, voetspecialist verbonden het college van podologie, waarschuwt de vrouwen dat het dragen van hoge hakken op de lange termijn klachten op kan leveren. "Denk aan artritis, likdoorns en ingegroeide teennagels. Maar erger nog aan slijtage in de gewrichten en beknelde zenuwen. Om die problemen op te lossen zijn soms zelfs operaties nodig." 

Blote voeten

Dat het avondje lopen op hakken die hoger zijn dan 5 centimeter een probleem zijn ervaren de vrouwen om precies te zijn na 1 uur, 6 minuten en 48 seconden. Een kleine 20 procent geeft aan al na 10 minuten last te hebben van hun voeten. Dansen blijkt een hel op hoge hakken: ruim 25 procent van de vrouwen doet de schoenen uit en danst op blote voeten. Een derde van de respondenten zegt soms zelfs op blote voeten naar huis te gaan..

"Het is een slecht idee om je voeten in te smalle schoenen te proppen. Als je vrouwen de keuze geeft tussen leuke schoenen of gezonde voeten, dan kiezen ze gegarandeerd voor de schoenen die modieus zijn. Maar hoge hakken hunnen blijvende letsels veroorzaken’, aldus Mike O'Neill in The Daily Mail. ‘Hoe hoger de hakken zijn, hoe meer je lichaam naar voren kantelt. Dat betekent dat je verder naar achteren moet leunen om die houding te corrigeren, met als resultaat een onnatuurlijke houding van je bekken en het teveel samendrukken van de wervelkolom. Wil je groter lijken kies dan voor sleehakken of schoenen met plateauzolen. En kies vooral voor je eigen comfort."

Natuurlijk kun je voor een sexy avondje uit best een paar mooie hoge hakken dragen. Probeer dan wel om niet te veel te lopen of te staan.

Hoge hakken

Hoeveel procent van de vrouwen in een  bepaalde leeftijdscategorie heeft hakken hoger dan 15 centimeter?

  • Tussen de 18 en 24 jaar: 20 procent.
  • Tussen de 25 en 34 jaar: 10 procent
  • Tussen de 35 en 44 jaaar: 3 procent

Top 11 van problemen die veroorzaakt worden door hoge hakken:

1. Blaren (55 procent)
2. Gebarsten hielen (45 procent)
3. Wratten (28 procent)
4. Likdoorns (24 procent)
5. Ingegroeide teennagels (20 procent)
6. Voetschimmels (20 procent)
7. Eeltknobbels (13 procent)
8. Gewrichtsklachten (11 procent)
9. Zweetvoeten (9 procent)
10. Artritis (9 procent)
11. Spierproblemen (8 procent)

Draag jij graag hoge hakken en zo ja, waarom? En heb je dan ook snel last van je voeten of andere gezondheidsklachten?

Reacties   

 
+2 #1 Niquei 06-06-2013 00:14
Ik merk nu dat ik na het dragen van hoge hakken s'nachts last krijg van kuitkrampen
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+1 #2 Mireille 06-06-2013 23:55
Ik draag highheels bij gelegenheid,van de auto naar de party.Nooit overdag of om afstanden te lopen.Het is wel heel sexy en uitdagend dus...wie mooi wil zijn moet lijden zegt men.highheels ja maar met mate!Maar wat niets te maken heeft met het dragen ervan zijn:blaren,sch immels,wratten, gebarsten hielen en zweetvoeten!!!D at heeft andere oorzaken!
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
+1 #3 Viv 08-06-2013 09:35
Wist je dat: * Er in 2008 meer dan twee mlj arbeidsverzuimd agen waren die in relatie stonden met het dragen van hoge hakken. * Vrouwen gemiddeld na 34 minuten hoge hakken dragen reeds kapituleren en de schoenen uitdoen. * Eén vijfde van de vrouwen pijnlijke voeten als een prijs voor schoonheid zien. * Meer dan 50% van de vrouwen wel eens de avond blootvoets beeïndigd hebben omdat ze niet meer op hun hoge hakken konden lopen. *Eén derde van de vrouwen wel eens onderweg nieuwe schoenen heeft moeten aan kopen omdat ze niet meer konden lopen op de schoenen die ze aanhadden. * 84% van de vrouwen hoge hakken dragen tijdens het uitgaan ondanks dat slechts 10% dit comfortable vinden. (Bron: Hotter Shoes. Enquete onder 2000 vrouwen in de U.K.)

Het merk Gabor heeft een collectie High Heels die erg comfortabel zitten. Het geheim zit hem in het ontwerp van de leest die de voet op de juiste plaatsen ondersteuning geeft.
Gelukkig zijn er speciale siliconen inlegzooltjes ontworpen voor High Heels. Die van bama bijvoorbeeld, te vinden in de betere schoenenzaak.
Citeer | Melden aan beheerder