Een zoen, een kus...

FrenchKiss@wikimediaWe zoenen wat af als we verliefd zijn. Uit onderzoek van Vrouw.nl blijkt echter dat maar liefst 16 procent van de getrouwde stellen elkaar geen zoen meer geeft. Waarom dat zo is? Daar geeft het onderzoek dan weer geen antwoord op.

 

Wel kwamen onderzoekers die zich bezighouden met de 'Wetenschap van het kussen' tot de conclusie dat de tijd, die stellen besteden aan het zoenen, een graadmeter is voor hun relatie. Kussen is ook een kunst: wie slecht zoent loopt meer risico dat de partner de relatie beëindigt.

Naast de intieme tongkus (French kiss), die we bewaren voor onze geliefde, kussen we ook onze vrienden, kinderen, ouders en grootouders. Over de oorsprong van de kus of liefdevolle zoen buigen antropologen en onderzoekers zich al een poosje het hoofd.
Onderstaand filmpje geeft daar misschien wel het antwoord op.

{youtube}dwJ-wwF9XVs{/youtube}

Gezonde kus

Uit het filmpje komt ook naar voren dat zoenen heel goed is voor de gezondheid. Je bloeddruk stijgt, de speekselproductie wordt verhoogd en je verbrand bij een stevige zoen wel 7 calorieën. Zie ons eerder artikel over 'De Kus'.
Die stijging van bloeddruk voorziet de huidcellen van meer bloed. Meer speeksel neutraliseert de zuren die tanden en kiezen kunnen aantasten. Daarnaast verlaagt een zoenpartij je stress en is het een goede oefening voor je gezichtsspieren.

Zoen jij je partner nog steeds? Bewaar je je intieme zoen voor je partner of zoen je ook met anderen?