Ook mannen/jongens enten tegen HPV

HPV virussenNa de campagne om jonge meisjes te enten tegen het seksueel overdraagbare HPV virus, gaan er nu stemmen op om ook jongens te enten. Volgens o.a. viroloog Osterhaus is het beter om ook jongens te enten. Onderzoekers zien een duidelijk verband tussen de verspreiding van HPV virussen en enting daartegen. Waar meisjes nu ingeënt worden, hebben zij een kleinere kans op baarmoederhalskanker.

Wanneer ook mannen/jongens ingeënt worden, zal de kans op verschillende soorten kanker bij vrouwen en mannen afnemen. Goed nieuws dus. Vooral de kans op penis- en keelkanker wordt veel kleiner. Bij vrouwen was al vastgesteld dat inenten de kans op bepaalde vormen van baarmoederhalskanker vermindert.

Op dit moment wordt geënt tegen twee bekende virussen. Dat kunnen er vier worden, waarmee de explosieve groei van onder andere keel- strottehoofd en tongkanker door HPV virussen hopelijk afneemt. De laatste jaren neemt het aantal gevallen van zogenaamde orale-seks gerelateerde ziektes enorm toe. Ook genitale wratten en anuskanker worden vaak veroorzaakt door deze HPV virussen.