Polyamorie of monogamie in een swingersrelatie

Tulp©Lucky2013-Pixabay

Het begrip ‘swingers’ is op veel manieren in te vullen. Wikipedia definieert swingen als volgt: Swingen is een vorm van intieme vriendschap tussen twee of meerdere stellen of koppels. Er moet een erotisch component zijn en de partners van een swingerspaar hebben een liefdesband/zijn getrouwd. Alleen dan is het ruilen van partner ‘swingen’.

Bij swingen kun je dus spreken van een vorm van groepsseks: de groep wordt gevormd door de (echt)paren en die ‘ruilen’ onderling van partner. De stellen zijn meestal man-vrouw. 

Veel (echt)paren die interesse hebben in swingen vragen zich af of je dan ook ontrouw bent aan elkaar. Je pleegt immers geen overspel, maar hebt seks met andere(n), wat door een groot deel van de mensen in een monogame relatie toch gezien wordt als ontrouw. Maar swingen is geen ontrouw, omdat beide partners op de hoogte zijn en meedoen aan de partnerruil.De partners zoeken samen naar andere (seks)partners op datingsites, op feestjes of in clubs na vooraf afspraken te hebben gemaakt over de vorm waarin ze willen swingen (full swap, soft swap etc). De meeste mannelijke swingers blijken heteroseksueel, vrouwen willen nog wel eens biseksuele ervaringen uitproberen of hebben simpelweg biseksuele interesses.

Wat is polyamorie?

Polyamorie staat voor een lifestyle waarin men juist open staat voor het hebben van meer dan één liefdesrelatie tegelijkertijd en waarin ook ruimte is voor seks. Voorwaarden zijn wel dat er openheid, eerlijkheid en instemming van alle betrokkenen is. In tegenstelling tot polygamie is er bij polyamorie geen sprake van een huwelijk.
Monogamie is het hebben van een verbintenis met één partner en geen andere relationele of seksuele partners te hebben tijdens de relatie.
Swingersparen hebben over het algemeen een traditionele relatie en zijn daar erg op gefocust. Ze zijnvolledig op de hoogte van de seksuele activiteiten van de ander. Het enige niet-conventionele is het hebben van seks met andere stellen. Voor wat hun liefdesrelatie betreft zijn ze trouw aan hun eigen partner en is het voor de meesten dan ook niet de bedoeling dat ze gevoelens voor anderen ontwikkelen. Maar een mens blijft een mens, dus omdit zoveel mogelijk te vermijden daten ze dan ook te vaak met dezelfde stellen. In een monogame swingersrelatie hebben beide partners seks met anderen. Toch kan een swingersstel onverwacht in een polyamoreuze relatie terechtkomen als een van hen toch gevoelens ontwikkelt voor een ander. 

Wat betekent polyamorie in relatie tot swingen?

Bij een polyamoreuze relatie kan een man of vrouw een relatie hebben met een ander zonder dat de eigen partner daarbij aanwezig is. Wel is die relatie altijd (zie boven) met toestemming van de partner. Polyfideliteit is een vorm waarbij er een exclusieve, duurzame seksuele verbintenis is met meerdere partners (de eigen partner en een of meerdere anderen).

De waarden van een polyamoureuze relatie zijn dan ook meestal gebaseerd op respect, eerlijkheid, communicatie en onderhandelen. Die waarden vindt je ook in de bdsm-subcultuur waar veel polyamoristen zich in begeven omdat ze, naast hun eigen partner, een specifieke relatie hebben met iemand die ook in de bdsm-wereld zit.

Swingers en polyamoristen zijn dus twee verschillende begrippen. Er wordt wel eens gezegd dat swingen polyamorie doodt, en polyamorie het swingen. De enige overeenkomst is het delen van een niet-monogame levensstijl met intieme relaties met meer dan een persoon.

Nog geen  SDC-lid?  Meld je dan hier aan!

Polyamorie in jullie (swingersrelatie) of toch monogaam?

 

Gezondheid

  • 1