Swingen: hoe maak je het bespreekbaar?

Man en vrouw

Je hebt iets gehoord of gelezen over swingen en het lijkt je wel wat. Maar hoe vertel je dit aan je partner? Hoe leg je uit wat je wilt? Om dat goed te kunnen doen moet je in ieder geval zelf heel goed weten wat swingen inhoudt en waarom dat zo aantrekkelijk lijkt. Hoe pak je dat aan?

Voor je ook maar iets aankaart moet je eerst je motieven om te willen swingen onderzoeken. Doe je het omdat je een slechte relatie hebt en denk je dat dit met swingen wel kan verbeteren? Dan helpen we je direct uit de droom. Dat gaat niet gebeuren. Integendeel, het zou wel eens het eind van je relatie kunnen betekenen. Swingen doe je alleen maar als je relatie goed is en je alle vertrouwen hebt in elkaar. Niet om problemen op te lossen. Swingen betekent ook niet dat je alleen nog maar seks hebt met anderen. Integendeel, het kan juist een toevoeging voor jullie seksleven samen. De oppepper die je seksleven weer doet bruisen.

We raden je dan ook aan om je goed in het swingen te verdiepen voor je het met je partner gaat bespreken. Op deze website staat bijvoorbeeld al heel wat informatie.

Het begrip swingen is ruim

Swingen is een ruim begrip, maar ook heel begrensd. Vroeger heette het partnerruil en was het letterlijk van huis en bed wisselen door een sleuteltombola. Technisch gezien is swingen nog steeds het ruilen van partner, maar tegenwoordig is het begrip uitgebreider en is swingen net zo breed als je het zelf wilt maken. Sommige stellen vinden het al genoeg om andere mensen seks te zien hebben en de opwinding met elkaar te delen of om zelf seks te hebben wanneer anderen toekijken. In een parenclub bijvoorbeeld, een heel veilige manier om de lifestyle te ontdekken.
Een andere variant is seks hebben met elkaar terwijl andere stellen ook seks hebben. Swingen kan voor jullie ook zijn letterlijk van partner wisselen en in dezelfde ruimte een heel nieuwe sekswereld ontdekken. Het gaat net zo ver als jullie besluiten dat het moet gaan. Want hebben jullie het eenmaal besproken en willen jullie het samen ontdekken, dan kun je niet zomaar aan de gang. Om alles goed te laten verlopen zul je afspraken moeten maken over hoe ver je wilt gaan, wat acceptabel is voor jullie allebei en hoe je aan de ander kenbaar maakt dat iets dat niet is of wanneer er een grens overschreden dreigt te gaan worden.

Nee is nee

Maar terug naar het begin. Lees je in. Besluit voor jezelf wat de reden is om het swingen te ontdekken en leg dat goed aan je partner uit. Verwijt de ander niet dat er iets ontbreekt, geef aan dat het iets kan toevoegen. Respecteer de reactie. Het kan zijn dat er afwijzend op wordt gereageerd. Geef dat de ruimte. Het is jouw idee. De ander moet er even aan wennen, moet zich ook kunnen verdiepen in wat swingen is of kan zijn. En als na diverse gesprekken toch blijkt dat hij of zij niet wil, dan zul je je daarbij neer moeten leggen. Er zijn dan vast nog andere manieren om je seksleven weer te laten vlammen. {weblink Willie.nl}Koop bijvoorbeeld eens een speeltje/weblink}. Maar nooit moet je je partner dwingen of pushen. Dat is de doodsteek voor je relatie. Blijf met elkaar praten, houd je aan gemaakte afspraken en je zult zien dat je relatie zich enorm kan verdiepen. Swingen kan het vertrouwen en de liefde die je voor elkaar voelt enorm versterken, maar alleen als het in de basis al goed zit.


Is de reactie positief, maak dan eens een profiel aan op een swingerswebsite als SDC. Kijk rond, ontdek, spreek af en zet samen je eerste stappen in deze fascinerende wereld.   

Gezondheid

  • 1