Swingen, daten, seks en corona

stel in bed

Na alle coronamaatregelen en lockdowns wordt het dagelijks leven langzamerhand weer normaler. Maar niet alle beperkingen zijn opgeheven. Zo blijft de anderhalve meterregel  voorlopig nog wel even van kracht. Hoe ga je met corona en de maatregelen om als je wilt daten, seks wilt hebben met anderen of naar een parenclub?

(Paren)clubs

(Paren)clubs keken er reikhalzend naar uit: versoepeling van de coronaregels. En inderdaad, ze zijn vanaf 1 juli weer geopend. Maar hoe kun je anderhalve meter afstand houden in een club waar het juist de bedoeling is om elkaar aan te raken? Hoe houd je afstand in een bubbelbad of aan de bar? Het is voor de meeste clubeigenaren een hard gelag: ze mogen open, maar wie wil er komen met de huidige regels? En is dat wel veilig? Voor veel clubeigenaren geldt dat ze hun deuren om die redenen nog gesloten houden. Afstand houden is niet mogelijk en dat brengt risico’s met zich mee. Bovendien moeten bezoekers geregistreerd worden en dat is in strijd met de anonimiteit van de gasten en het AVG-reglement dat veel clubs hanteren.

Massages en sekswerkers

Wie (seksuele) massages geeft of sekswerker is, heeft het gemakkelijker. Met het nemen van extra maatregelen als douchen voor en na de massage, extra schoonmaken etc. is dat allemaal weer mogelijk. De anderhalve meterregel geldt voor deze beroepen niet. Helemaal veilig is het niet omdat er fysiek contact bij komt kijken.

 

Condoom.nl

Swingers

Veel swingers hebben de afgelopen tijd hun toevlucht moeten nemen tot webcamseks met anderen. Fysieke ontmoetingen waren niet mogelijk en eigenlijk is dat met de anderhalve meterregel nog steeds zo. Je kunt als je (nog) niet wilt afspreken bijvoorbeeld een profiel aanmaken op SDC.com. Dan kun je elkaar in ieder geval online ontmoeten, webcamseks hebben of spannende foto's uitwisselen.

 

Vrijgezellen

Voor alleenstaanden was het met het seksleven al helemaal bar en boos gesteld. Zij hadden volgens een onderzoek van het Kenniscentrum seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland helemaal geen of heel weinig seks met anderen. En hadden ze al seks, dan was dat lang niet altijd onbekommerd. Uit het onderzoek blijkt tijdens de coronacrisis een derde van de volwassen alleenstaande mannen en de helft van de single vrouwen geen seks hadden.  Wel werden door alleenstaanden online nieuwe contacten gelegd voor ‘als het weer kan’.

Eén op de vijf vrijgezellen had wel seks, maar dat was in bijna alle gevallen met een partner die ze al kenden en waarmee ze vaker seks hadden. Onenightstands kwamen niet vaak voor bij volwassenen: (15 procent). Slechts vijf procent van 1506 volwassen deelnemers aan het onderzoek had in de onderzoeksperiode (mei 2020) seks met meer dan een partner.

Gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel met het seksleven tijdens de lockdown, zo blijkt uit het onderzoek. Veel stellen hadden meer tijd voor seks, soms omdat ze elkaar (her)ontdekten, soms ook om angst en stress te verminderen. Om seks leuker te maken was, en is, er een verhoogde vraag naar seksspeeltjes en pornofilms. 

 

Kun je covid-19 krijgen van seks?

Het antwoord is simpel: ja. Omdat het virus zich verspreidt via druppeltjes uit neus en mond raak je besmet bij het inademen, zoenen of wanneer je via je handen het virus in je mond, neus of je ogen krijgt. Dit is in het dagelijks leven zo, en dat geldt ook voor het hebben van seks. 

Wat kun je doen als je seks wilt hebben?

 • Wanneer je toch seks wilt hebben, denk dan aan het volgende:
 • Uiteraard spreek je niet af als je ziek bent of vermoed dat de ander symptomen van covid-19 heeft. 
 • Spreek af wat je wilt en kunt doen en houd je aan die afspraken.
 • Uiteraard is douchen net voor en direct na de seks hebt heel verstandig, maar was in ieder geval je handen, zowel voor als na de seks. 
 • Draag een mondmasker en als je dat niet wilt, zoen dan niet en vermijd contact met elkaars gezicht.
 • Was seksspeeltjes met warm water en zeep of speciale reiniger. Geen ontsmettingsmiddel gebruiken!
 • Gebruik condooms. Ook al om geslachtsziekten te voorkomen.
 • Zorg voor een goed gevulde fles glijmiddel en gebruik zeker geen speeksel.
 • Raak zo min mogelijk aan in het huis van de ander en deel geen eten of eetgerei, glazen etc.
 • Ventileer na afloop de kamer, was lakens, beddengoed en handdoeken en ontsmet voorwerpen die door jou of je partner aangeraakt zijn.
 • Blijkt dat je toch besmet bent met covid-19 stel de ander dan op de hoogte.

 

Gezondheid

 • 1