Nederlandse vrouw schaamt zich voor haar naakte lichaam

vagina.jpgDe Nederlandse vrouw schaamt zich voor haar naakte lichaam. Ze voelt zich te dik, bleek en ontevreden. Vooral de buik is een punt van schaamte, zegt 47 procent van de ondervraagden in het Blootonderzoek 2014 van het tijdschrift gezondNU.

Veertig procent van de vrouwen voelt zich te dik en één op de zes voelt zich minderwaardig in vergelijking met anderen.  

Met 31 procent zijn de vetrolletjes het op één na grootste punt van schaamte, gevolgd door de benen (met 19 procent) en de heupen (met 12 procent). Slechts twee op de tien vrouwen zegt zich nergens voor te schamen. Niet meer dan elf procent van de vrouwen voelt zich zelfverzekerd over haar naakte lichaam.

Door schaamte liever niet naar de sauna

Voor de redactie van gezondNU was dit aanleiding verder te zoeken: belemmert schaamte vrouwen van een bezoekje aan de sauna? Samen met wellnessresort de Veluwse Bron hield zij een enquête. Door schaamte voor haar lichaam laten veel vrouwen inderdaad een dagje sauna aan zich voorbij gaan. “Ik ga niet naar de sauna omdat ik niet naakt durft te zijn”, zegt een kwart van de mensen.

De Veluwse Bron herkent dit gedrag. Woordvoerder Gert van der Steen: “Wij ontvangen veel gasten die vanwege de uitgestrektheid van dit complex hun eerste sauna-ervaring bij ons opdoen. Met rode wangen staan die mensen bij de incheck bij de receptie. Maar aan het einde van de dag zijn ze enthousiast en is de schaamte verdwenen omdat ze vastgesteld hebben dat het perfecte naakte lichaam niet bestaat en dat bloot niet opvalt door de badjassen waarin men rondloopt”. Een dagje sauna lijkt dan ook bij uitstek de manier van een minderwaardigheidsgevoel af te komen.

Ons zelfbeeld wordt steeds slechter

Ook in 2011 deed gezondNU dit onderzoek. Daaruit blijkt dat ons naakte zelfbeeld anno 2014 slechter is geworden. Het aantal vrouwen dat zichzelf te dik vindt is met 5 procent gestegen. En het aantal vrouwen dat zich zelfverzekerd voelt over haar naakte lichaam is van 25 naar 13 procent fors gedaald.

Dat we ons anno 2014 meer schamen, lijkt samen te gaan met de toegankelijkheid van de cosmetische chirurgie stellen deskundigen. Door betere technieken kunnen we ons lichaam makkelijker verbeteren. Als er een keuze is iets te laten doen aan je borsten of rimpels, is het bijna gek als je het niet laat doen. Ook social media zet de hang naar perfectie op scherp. Bij Facebook als etalage van onszelf zetten we het liefst de ideale versie neer.

Schaam jij je voor je lijf?

Gezondheid

  • 1