Franse boete voor flitsmelding op TomTom

TomTom logoBen je van plan om naar Frankrijk op vakantie te gaan? Bijvoorbeeld voor een swingende vakantie in Cap d'Agde? Pas dan op als je je door TomTom door La Douce France wilt laten leiden. Wie een navigatiesysteem heeft met daarop waarschuwingen voor flitspalen loopt het risico een boete te krijgen van 1500 euro. En nee, het maakt voor de Fransen niet uit of je die meldingsfunctie op je navigatie ingeschakeld hebt of niet.

Voor Europarlementariër Auke Zijlstra is deze maatregel een kwalijke zaak en ze is van mening dat de verordening van de Fransen niet onder het huidige EU-recht valt: "Het is belachelijk dat Nederlanders een hoge boete riskeren, alleen omdat ze gebruik maken van navigatieapparatuur." De Europese Commissie is bezig met een onderzoek naar de rechtsgeldigheid van de Franse maatregel.  TomTom heeft al een update beschikbaar  die alle flitslocaties op de wegen in Frankrijk verwijderd en waardoor de automatische melding voor radarcontroles in Frankrijk wordt uitgeschakeld.

Maar de Fransen hebben meer bijzondere maatregelen bedacht voor weggebruikers: vanaf 1 juli moeten in ieder voertuig, ook buitenlandse, twee blaaspijpjes aanwezig zijn. De blaaspijpjes zijn bedoeld om te kunnen controleren of het alcoholpromillage de toegestane hoeveelheid (0,5 promille) niet overschrijdt. En al moet je ze wel bij je hebben, het gebruik van de pijpjes is echter niet verplicht. Tot november wordt alleen gewaarschuwd als je geen blaaspijpjes kunt tonen, daarna bedraagt de bekeuring 11 euro. Het is echter nog niet duidelijk welke richtlijnen er voor de blaaspijpjes gelden en ook hoe je als buitenlander aan de testen moet komen is nog niet bekend.  We houden het voor je in de gaten.

Reacties   

 
+1 #1 veen 03-05-2012 00:33
Daarom nooit meer naar Frankrijk en dus Cap d,agde.
De fransen moeten uit de euro en de gemeenschap. Kapsones eigengereid en geen talen kennis. Duur in veel zaken en eigen regels.
Staken als eerste en na de verkiezingen Holande als Kado.
Citeer | Melden aan beheerder
 

Gezondheid

  • 1