Stomen of koelen? Niet voor de poes

Fruit

Er wordt door veel gynaecologen gezegd dat je eigenlijk niets hoeft te doen aan het reinigen van een gezonde vagina, maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Regelmatig komt er weer een nieuwe methode naar voren om de e vagina schoon te maken. En dat is niet altijd zonder gevaar, zo blijkt uit een artikel in het Journal of Obstetrics and Gynaecology gepubliceerd artikel.

In het artikel waarschuwen gynaecologen tegen het stomen van de vagina en geven daarbij als voorbeeld het verhaal van een 62-jarige Canadese vrouw. Ze had een Chinese genezer geraadpleegd omdat ze last had van verzakking. Hij raadde aan om stoombadjes te nemen. Dit zou ook goed zijn voor allerlei andere kwaaltjes, zoals het strakker maken van de vagina en het verminderen van menstruatiepijnen. Vaginaal stomen (vaginaal detoxen) vindt haar oorsprong in Azië en Afrika, maar wetenschappelijk bewijs voor positief resultaat ontbreekt. Sterker nog, bjj de Canadese dame had het V-steamen, waarbij je met je vagina boven een bak met heet water en kruiden moet hurken, zeker niet het gewenste reinigende resultaat. Sterker nog, het leidde tot een ernstig verbrande vagina en ze moest na het stoombad van ruim twintig minuten met tweedegraads brandwonden opgenomen worden in een ziekenhuis. De operatie om de verzakking te verhelpen zal nog lang op zich laten wachten.

Geen ijs

Ook de tegenhanger: het in de vagina stoppen van ijs of ijsblokjes is geen aanrader. Het veroorzaakt jeuk, een branderig gevoel of pijn en kan zelfs voor infecties zorgen. Ook het invriezen van seksspeeltjes en die in bevroren toestand inbrengen kan zorgen voor ernstige bevriezingsverschijnselen.

Ook in het genoemde artikel de opmerking dat een gezonde vagina helemaal geen inwendige reiniging nodig heeft en alleen aan de buitenkant met wat water en milde zeep gewassen hoeft te worden.

Wil je je seksleven een nieuwe impuls geven? Klik hier om een profiel aan te maken en nieuwe vrienden te leren kennen bij SDC

 

 

Gezondheid

  • 1