In de rij voor de penisplant

PenisplantJe moet er even voor reizen, maar wil je de reuzenaronskelk, ook bekend als ‘stinkende’ penisplant in bloei zien dan moet je naar Rio de Janeiro in Brazilië of het Australische Melbourne. Honderden mensen staan daar in de rij om de plant, die in botanische tuinen staan, te bewonderen.

De plant groeit alleen in het wild in de regenwouden op Sumatra waar hij in 1878 werd ontdekt door een Italiaanse botanicus. De plant bloeit in het wild ongeveer om de drie jaar en als hij wordt gecultiveerd nog minder. Wanneer de plant bloeit dan duurt dit slechts drie dagen. Vandaar de enorme animo voor bloeiende exemplaren.

Ook in Nederland is een Amorphophallus titanum, zoals de Latijnse naam van de bijzondere plant te vinden. Deze bloeide voor het laatst op 25 augustus 2008.

De plant is mooi om te zien maar verspreidt een penetrante geur van rottend vlees. Daarom staat hij ook wel bekend als lijk- of aasbloem. Vanwege de vorm wordt de plant ook wel ‘penisplant’ genoemd. De letterlijke vertaling van de Latijnse naam is ‘misvormde megapenis’.

Gezondheid

  • 1