Vertekend beeld van normale vagina

VaginaArtsen waarschuwen steeds vaker voor het vertekend beeld dat vrouwen hebben van een vagina. Oorzaak is het toenemend aantal cosmetische ingrepen om een zogenaamde 'desigervagina' te krijgen. Vooral jonge vrouwen hebben geen enkel idee meer hoe een normale vagina er eigenlijk uitziet.

Australische onderzoekers hielden een onderzoek onder honderd Australische vrouwen tussen de 13 en 30 jaar oud. Zij werden verdeeld in drie groepen. Een groep kreeg plaatjes te zien van vagina’s die bewerkt waren tot designervagina's (met kleine binnenste schaamlippen). Een andere groep kreeg foto's van onbewerkte vagina's en de derde groep kreeg geen foto's te zien. Op de vraag welke vagina's zij er het normaalst uit vonden zien wezen bijna alle vrouwen naar de foto’s van gecorrigeerde vagina's. De vrouwen uit de groep die geen foto's te zien kreeg wezen wat vaker de ongecorrigeerde vagina's aan, zo meldt Daily Mail.

Sinds 2001 is het aantal schaamlipcorrecties vervijfvoudigd en dat  is volgens de onderzoekers een zeer verontrustende trend."Vrouwen krijgen zo een onjuist beeld van de vagina. Ze denken dat zo'n 'Playboykutje'  normaal is, en dat hun eigen vagina er maar gek uitziet."

Ook het ontharen van de schaamstreek zorgt er voor dat vrouwen zich ongelukkiger voelen met hun vagina's, zo stellen de onderzoekers.  "Bij de  Brazilian wax wordt het schaamhaar geheel verwijderd. Juist hierdoor zien vrouwen hun eigen schaamlippen en vergelijken ze die met de designervagina's op de foto's.  En dat veel vrouwen hun vagina's bijna alleen maar kunnen vergelijken met de foto's waarop designervagina's staan geeft vervolgens een zeer onrealistisch beeld over hoe een vrouwelijk geslachtsdeel er eigenlijk uitziet. Met alle verschillen en diversiteiten die daar gewoon bijhoren.

Gezondheid

  • 1