Aantal mensen met geslachtsziekte stijgt

Ondanks alle voorlichtingscampagnes blijken steeds meer mensen in Europa een geslachtsziekte op te lopen. In nog geen jaar tijd is bijvoorbeeld het aantal mensen met gonorroe met 48 procent toegenomen. Ook Nederland ontkomt niet aan een sterke stijging. Als we kijken naar de Europese cijfers van syfilis: dit steeg het afgelopen jaar met 34 procent en chlamydia met 16 procent. Dit is volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC een ‘zorgwekkende toename’.

Wat laten de cijfers zien

Naast de 27 lidstaten van de EU vallen onder het ECDC ook de landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. In totaal gelden de cijfers dus voor 20 landen.

Gonorrroe:

In 2018 waren er in die landen zo’n 39.000 gevallen.
In 2021 waren dat er zo’n 50.000.
In 2022 ruim 70.000.

Chlamydia:

In 2018: bijna 165.000 mensen besmet
In 2021: zo’n 189.000 gevallen.
In 2022: ruim 216.000.

Syfilis:

In 2018: bijna 26.000 besmettingen
In 2021: ruim 27.000.
In 2022: meer dan 35.000.

De geslachtsziektecijfers voor Nederland


Gonorroe:

In 2018:  6400.
In 2022: 10.600.

Chlamydia:

In 2018: 19.000.
In 2022: 25.000.

Syfilis:

In 2018: 1300.
In 2022: 2000.

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een bacteriële infectie, veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.. De overdracht gebeurt via seksueel contact. Uit cijfers van het RIVM van vorig jaar blijkt vooral onder vrouwen een grote stijging van het aantal gonorroegevallen. Dat is wel verklaarbaar, omdat vrouwen minder klachten ervaren dan mannen en daardoor langere tijd niet merken dat ze een geslachtsziekte hebben. En dat kan gevaarlijke gevolgen hebben zoals infecties van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm. Bij mannen zijn er al snel verschijnselen als een branderig gevoel bij het plassen en vaker moeten plassen. Een onbehandelde besmetting  leidt totinfecties van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen.

Wat is chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door een  die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en veroorzaaktt infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders.Veel mensen merken niet dat ze chlamydia hebben. Zijn er klachten dan ervaren mannen pijn of een branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis en/of pijn in de balzak. Vrouwen melden pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer of abnormale afscheiding, pijn of bloedverlies bij seksueel contact en/of pijn in de onderbuik.
Een onbehandelde chlamydia leidt bij vrouwen soms tot bekkenontstekingen, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat is syfillis

Syfilis is een soa(seksueel overdraagbare aandoening) en wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. De bacterie veroorzaakt infecties in bijna alle organen. Ook de hersenen worden aangetast. Syfilis kent drie fases: in de eerste fases ontstaat een zweer op de penis, bij de anus of mond of rond de vagina. In de tweede fase krijg je een niet-jeukende huiduitslag, vaak op de romp, armen en benen. Ook kunnen er bultjes ontstaan rond de penis of vagina. In deze fase kun je je ziek voelen, spierpijn en koorts krijgen. Ernstiger klachten kunnen ook zijn lever- en nierfunctiestoornissen of hersenzenuwuitval. In de derde fase verdwijnen de klachten weer, maar syfilis onbehandeld blijft dan is de ziekte nog steeds aanwezig en kan in een latere fase, soms jaren later, weer de kop opsteken met ernstige schade ontstaan aan de hersenen (neurosyfilis) of het hart.

Zoals gezegd, de kans op soa's kun je sterk verminderen door het gebruik van condooms. En laat jezelf, of test jezelf, regelmatig op geslachtsziekten. Voorkomn is in elk geval altijd beter dan genezen.

Bestel je condooms en soatesten bij bij WIllie.nl

Condooms op zak en wil je je seksleven (weer) glans geven? Vind de leukste stellen voor een spannende date. Meld je aan bij SDC.com.