Gonorroe bijna niet meer te behandelen

CondoomsDe Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwt vandaag dat gonorroe, een in potentie dodelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa), steeds resistenter tegen medicijnen wordt en daardoor mogelijk snel niet meer te behandelen is. onbehandelbaar. Volgens de WHO raken jaarlijks miljoenen mensen geïnfecteerd.

Gonorroe is een bacteriële infectie die ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap kan veroorzaken. In het ergste geval kun je er zelfs aan doodgaan. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept zowel regeringen als artsen dan ook op om beter op te letten wanneer zich gevallen voordoen van gonorroe die resistent is tegen antibiotica. ”Dit organisme heeft ziczelf resistent gemaakt voor elke medicatie waarmee we het te lijf zijn gegaan”, zegt dokter Manjula Lusti-Narasimhan van de WHO. De organisatie heeft een mondiaal actieplan opgesteld om de ziekte aan te pakken. “Het is geen Europees probleem, het is geen Afrikaans probleem, het is echt een wereldwijd probleem.”  Kinderen, van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet was, hebben vijftig procent kans op een ooginfectie die tot blindheid kan leiden.

Na chlamydia is gonorroe de seksuele aandoening die het vaakst wordt overgedragen. Volgens de WHO raken jaarlijks 106 miljoen mensen besmet met gonorroe. Mensen die zijn geïnfecteerd met de soa lopen ook meer kans besmet te raken met andere ziekten, zoals hiv.

Wetenschappers zijn van mening dat door te veel of incorrect medicijngebruik gecombineerd met het verbazingwekkende vermogen van de gonorroebacterie zich aan te passen, het nu bijna een superbacterie is. Niet alleen moet gebruik van antibiotica beter worden gecontroleerd, ook moet er betere seksuele voorlichting komen. Condoomgebruik is een effectieve manier om besmetting te voorkomen. “Het zal niet lukken de gonorroe helemaal uit te roeien, maar we kunnen de verspreiding wel beperken. Voorkomen is dan ook beter dan misschien niet meer genezen”, aldus Lusti-Narasimhan.