Soa-zelftesten populair, maar niet alle aanbod is betrouwbaar

hpv1.png

Naar schatting worden 40 tot 60 duizend soa-zelftesten online aangekocht in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en Soa Aids Nederland. Om mensen te helpen met de juiste keuze start Soa Aids Nederland later dit jaar de Testwijzer voor soatesten op omdat niet alle online aanbieders van soa zelftesten een betrouwbaar aanbod hebben.

Niet iedereen wil of kan voor een soa-test naar huisarts of GDD. “We weten dat de toegang tot de kosteloze soaconsulten bij de GGD door bezuinigingen beperkt is. En we weten ook dat niet iedereen dan automatisch naar de huisarts stapt om een soa test te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld vanwege het eigen risico op soa-testen” zegt Hanna Bos, arts bij Soa Aids Nederland en medeauteur van het vandaag verschenen rapportover ‘Kwaliteit en aanbod van soa zelftesten in Nederland’. Soa zelf testen kunnen een alternatief bieden en het aantal online aanbieders van soa-zelftesten neemt de afgelopen jaren toe. Bos: "Maar klanten weten niet altijd of hun aanbod betrouwbaar is en dat is zorgwekkend omdat inderdaad niet al het zelftestaanbod te vertrouwen is.”

Twee soorten testen

Er zijn twee soorten soa-zelftesten: de zogeheten thuistesten die mensen thuis kunnen doen (zoals een zwangerschapstest), en laboratoriumtesten waarvoor ze zelf een monster afnemen en naar een laboratorium sturen voor een diagnose. Het aanbod op websites varieert sterk in product en prijs, maar ook in inhoud en kwaliteit van de informatie. Bos : “Er komt meer bij kijken dan een betrouwbare test, belangrijk is ook of op de juiste soa’s wordt getest en of een correcte behandeling volgt. Dit bepaalt de individuele gezondheid én de publieke bestrijding van soa’s. De informatie op de website van aanbieders moet volledig zijn, zodat consumenten een goede keuze kunnen maken over de aankoop van een test en weten hoe ze die moeten gebruiken. Ook is het van belang dat ze weten wat ze moeten doen als de testuitslag een soa aangeeft, zoals welke behandeling nodig is en het waarschuwen van je partner”. 

Beperkt deel betrouwbaar

In het onderzoek zijn 20 online aanbieders beoordeeld op 20 objectieve indicatoren voor kwaliteit. Volgens het RIVM en Soa Aids Nederland  vallen alle thuistesten, waarbij je zelf het resultaat moet aflezen, meteen af. Hiv thuistesten zijn wel betrouwbaar maar regelgeving in Nederland verbiedt de verkoop hiervan. Alleen testen waarbij een monster in een erkend laboratorium wordt getest, geeft een betrouwbare diagnose. Daarnaast is ook een goed online advies heel belangrijk. Slechts 5 laboratoriumtestaanbieders blijken aan die combinatie van goede test en goed advies te voldoen.
Het onderzoek is een beperkte momentopname en de onderzoekers hopen dat de gebruikte criteria andere aanbieders stimuleren de informatie te verbeteren die zij aan hun klanten geven. 

Lees ook: Nieuwe soa ontdekt

Online Testwijzer

Nog dit najaar zal Soa Aids Nederland een online Testwijzer opstarten. Bos: “Hier zullen we nog een criterium toevoegen. Naast de kwaliteit van de zelftesten, zullen we ook naar de kosten ervan kijken.  Maar duidelijk is dat het van belang is om mensen die niet naar huisarts of GGD kunnen of willen gaan te gidsen naar de betrouwbare online aanbieders van soa-zelftesten.”

Online soa-testen:
Onedayclinic
Deonlinedrogist