Steeds meer soa's in Nederland

hpv1.png

Hebben steeds meer mensen een soa, of worden er simpelweg meer mensen  getest die tot de hoog-risicogroepen behoren waardoor het percentage van het aantal mensen met een soa stijgt? Volgens de Centra Seksuele Gezondheid is dat laatste het geval.

Uit de Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het RIVM blijkt dat er in 2016 11 procent meer chlamydia-diagnoses vastgesteld zijn bij vrouwen en heteroseksuele mannen dan in 2015. Mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) krijgen vaker de diagnose gonorroe. Hier wordt in 2016 een stijging gezien van 23 procent in vergelijking met 2015. Clamydia en syfilis zijn de meest voorkomende soa's.

Nog meer cijfers:

  • Chlamydia: deze soa komt veel voor bij jongeren onder de 25 (16,5% procent en dan vooral bij jonge heteroseksuele mannen (19,2 procent).
  • Syfilis: het aantal jongeren met syfilis stijgt zorgwekend. Deze aandoening werd in eerste instantie vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen, maar in 2016 werd de soa ook gevonden bij heteroseksuele jongeren.
  • De soa-poli wordt bezocht door slechts 15 procent van de jonge heteroseksuele mannen. Van de jonge vrouwen bezoekt 34 procent wel eens een soa-poli.
  • Het aantal mensen met gonorroe is constant.
  • Het aantal mensen met een nieuwe hiv-infectie is gedaald.

In de Thermometer seksuele gezondheid staan de belangrijkste cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland. De cijfers komen ondermeer van de Centra Seksuele Gezondheid en de Stichting HIV Monitoring.

Opvallend is dat vooral in Limburg een stijging wordt gezien van het aantal soa's terwijl er in 2016 door de GGD'en in Limburg niet meer testen afgenomen zijn dan in 2015. Er werden 8.430 testen afgenomen. Bij ongeveer 1.300 personen werden twee of zelfs drie geslachtsziekten vastgesteld.