Bekkenbodemklachten: het hoe en wat

Toiletbordje

Bekkenbodemklachten zijn maar zelden echt gevaarlijk. De impact op je dagelijkse leven kan echter enorm zijn. De klachten kunnen variëren, maar urineverlies, problemen met de stoelgang en pijn bij het vrijen komen bijna altijd voor. Deze klachten zijn voor veel mensen reden om niet meer naar buiten te durven of niet meer te willen vrijen.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is spier- en bindweefsel aan de onderkant van het bekken. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en het laatste stuk van de dikke darm. De bekkenbodemspieren en het bindweefsel houden die organen op hun plaats en ondersteunen ze. Je kunt last hebben van een verzwakte, of juist een te gespannen bekkenbodem. Zowel mannen als vrouwen kunnen klachten hebben.

Hoe ontstaan bekkenbodemklachten?

Bij veel vrouwen die een kind hebben gekregen is de bevalling de oorzaak van beschadiging van de bekkenbodemspieren. Ook verkeerd plassen, zwaar lichamelijk werk en leeftijd kunnen een rol spelen, net als aangeboren zwak bindweefstel kunnen bekkenbodemklachten veroorzaken.

?c=1318&m=36498&a=113848&r=&t=html

 

Algemene klachten al dan niet in combinatie

  • Blaasontstekingen
  • Urineverlies en overactieve blaas
  • Pijn tijdens het plassen
  • Pijn bij het vrijen, minder gevoel en/of urineverlies tijdens het vrijen.
  • Lage rugklachten
  • Pijn aan het stuitje, in de lies of in de onderbuik
  • Specifieke klachten bij vrouwen: verzakking van de vagina, blaas en/of endeldarm
  • Specifieke bekkenbodemklachten bij mannen: pijn rond de anus, de balzak en/of de penis

Problemen met seks

Verlies je urine tijdens het vrijen dan kun je dat als erg gênant ervaren met als gevolg dat je geen of veel minder zin in seks hebt. Alleen al de angst kan heel belemmerend werken. Bij seksuele problemen zoals een droge vagina kun je bij je dokter vragen om oestrogenen. Deze hormonen worden als crème of zetpil in de vagina aangebracht en verstevigen het slijmvlies verstevigen.
Pijn bij het vrijen en urineverlies kunnen zeker ook gevolgen hebben voor je seksuele activiteiten met anderen. Juist als je niet met je partner vrijt is het extra moeilijk om er ontspannen mee om te gaan.

Maak nieuwe vrienden bij SDC Nederland en Seek, Discover en Connect.

Wat kun je aan bekkenbodemklachten doen?

De meeste bekkenbodemklachten verdwijnen niet helemaal, maar kunnen wel verminderd worden. Dat kan door het trainen van je bekkenbodemspieren. Je kunt je huisarts of bekkenfysiotherapeut vragen om oefeningen die voor jouw klachten geschikt zijn. Het ‘streepjes plassen’ dat vroeger nog wel eens werd aangeraden wordt tegenwoordig juist afgeraden. Je hebt namelijk alle kracht van je plasstraal nodig om de plasbuis schoon te spoelen en bij het onderbreken van de plasstraal loopt er een beetje urine terug naar je blaas. In die urine kunnen bacteriën uit de plasbuis zitten die weer de kans op een blaasontsteking vergroten. Helpen de oefeningen niet dan zal een medisch specialist je verder onderzoeken. Ook operaties, zoals het plaatsen van een ring om de baarmoeder op zijn plaats te houden en psychotherapie kunnen helpen om je klachten te verminderen.

Vaginale balletjes kunnen helpen je bekkenbodem te verstevingen. Bestel ze bij EasyToys of Willie.NL