Anoniem soa testen blijkt erg belangrijk als je swingt

People-Onedayclinic.jpg

Swingers vormen een zogenaamde ‘verborgen seksuele subcultuur’ in Nederland. Binnen deze subcultuur blijkt vaak angst te heersen om de directe omgeving en/of de huisarts te vertellen dat men swinger is. Lastig, want uit onderzoek van de GGD blijkt dat deze groep juist een sterk vergroot risico heeft op het oplopen van soa’s.

Swingers hebben gemiddeld twaalf bedpartners per half jaar

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse swingers er in een half jaar gemiddeld twaalf sekspartners op nahouden. Met elke partner hebben ze gemiddeld twee keer seks. Bovendien heeft zo’n 10% van de swingers daarnaast ook diverse losse sekspartners. Ondanks dat 58% van de onderzochte swingers altijd condooms gebruikt tijdens vaginale en anale seks, wordt er vrijwel nooit een condoom gebruikt bij orale seks. Deze wisselende seksuele contacten, in combinatie met onveilige seks, zorgen voor een sterk vergroot risico op het oplopen van soa’s.

Feit: 43% van de swingers heeft ooit een soa gehad

Onderzoek van de GGD wijst uit dat maar liefst 43% van de swingers in Nederland weleens een soa heeft gehad. De meest voorkomende soa’s in de swingers scene zijn chlamydia en gonorroe. Door onregelmatig condoomgebruik stijgt het risico op soa’s aanzienlijk. Onder swingers is de kans op het overdragen van een soa dan ook groot. Dit geldt niet alleen voor de swingende stellen, maar dit is ook van toepassing op de singles waarmee ze seks hebben.

Drempel om te testen op soa’s blijkt voor swingers vaak hoog

Het onderzoek van de GGD laat nog een zorgelijk feit zien. Voor veel swingers blijkt het niet gebruikelijk te zijn om met seksuele klachten naar de eigen huisarts te gaan. Veel swingers zijn bang voor negatieve reacties uit de directe omgeving. Ze houden hun seksuele voorkeur dan ook liever voor zichzelf. Ook wordt een soatest bij de huisarts niet gedekt door de basisverzekering. De kosten voor een test kunnen hoog oplopen. Dit is een andere factor die de drempel verhoogt om te testen. Het is echter van groot belang dat swingers zich regelmatig laten testen op soa’s om overdrachten te voorkomen.

Snel en betrouwbaar testen bij OneDayClinic

In de klinieken van OneDayClinic kan iedereen zich volledig anoniem laten testen. Er zijn inmiddels meerdere OneDayClinic vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam. Een soa test bij OneDayClinic is vaak goedkoper dan bij de huisarts. Je bent al getest vanaf €100,- op de meest voorkomende soa’s. Bij OneDayClinic kan je vaak dezelfde dag terecht (ook in de avonduren en de weekenden), is er de mogelijkheid om een zelf-swab te doen en krijg je binnen twee werkdagen de lab-uitslagen van je soa test. 

Nog geen  SDC-lid?  Meld je dan hier aan!

Dit artikel is geupdate op 30 oktober 2019