Wel seks? Geen seks? En de voor- en nadelen

Poppetjes-Michael Prewett

Er zijn veel voordelen aan het hebben van seks, en dan bedoelen we van seks met een partner. Maar zijn er ook nadelen? Is het heel erg als je eens (een poosje) geen seks hebt. Of heeft dat weer voordelen? We gingen op onderzoek uit en ontdekten inderdaad voor- en de nadelen aan het wel of niet hebben van seks. Want net zo goed als er nadelen zijn aan het hebben van seks, zitten er voordelen aan het niet hebben van seks. Verward? Lees maar door.

Wel seks: de nadelen

Zijn er nadelen aan het hebben van seks zul je denken? Jawel hoor, daar komen ze:
Onbeschermd vrijen verhoogt het risico op een SOA enorm. (Maar wie doet dat nou als je geen vaste relatie hebt).
Gebruik je helemaal geen voorbehoedmiddelen dan heb je ook nog eens kans op zwangerschap.
Je hebt meer risico op een blaasontsteking.
Jij en je partner kunnen op een totaal verschillend niveau zitten wat emotionele verbinding betreft. Hij wil bijvoorbeeld seks na een woordenwisseling, zij heeft geen zin maar doet het om er ‘vanaf’ te zijn. Dan kan zelfs je lichaam bevredigd zijn, maar mentaal kun je nog heel boos zijn. Dat werkt ook weer stress in de hand.
Je kunt onbevredigende seks hebben omdat je partner niet precies de ‘goede’ plekjes weet te vinden. Door te masturberen (ja, ook in een relatie), ontdek je wat je prettig vindt en dat kun je dan weer overbrengen. Voor een extra lekkere ontdekkingstocht koop je speeltjes bij bijvoorbeeld Willie.nl en Easytoys.nl

Wel seks: de voordelen

Er zijn veel voordelen aan het hebben van seks:
Het is lichamelijk gezond: het verlaagt stress, je valt er beter door in slaap, je hartslag gaat omhoog waardoor je bloed sneller door je lichaam stroomt.
Je immuunsysteem krijgt een boost door de hormonen die je tijdens de seks aanmaakt.
Ook mentaal krijg je er een oppepper van: je voelt je geliefd, door de snellere bloedstroom ga je er letterlijk beter uitzien wat je zelfvertrouwen weer een boost kan geven.
Seks is voor veel stellen het smeermiddel in hun relatie. Door het hebben van seks krijg je een intiemere band met je partner.
Overigens kun je, juist ook in een goede, langdurige relatie, behoefte krijgen aan seks, samen met je partner, maar wel met anderen. Swingen dus. Die gelijkgestemde anderen kun je vinden door het aanmaken van een profiel op SDC .

Lees ook: Seks houdt je lijf en relatie jong

Geen seks: de nadelen

De meeste mensen kunnen de nadelen wel bedenken:
Heb je altijd seks gehad en dan een poos niet meer dan loop je een grotere kans op een depressie.
Je zin in seks kan minder worden.
Als seks je enige lichaamsbeweging is dan zul je dat op een andere manier moeten compenseren. Keertje vaker hardlopen of naar de sportschool.
Je lichaam gaat wennen aan het seksloos zijn. Het kan dus gebeuren dat je, als je uiteindelijk weer seks hebt, meer stimulatie nodig hebt om opgewonden te raken. Ook kun je minder snel vochtig worden of zelfs helemaal niet. Je kent het spreekwoord vast wel: use it or lose it, ofwel gebruik het of verlies het.
Je kunt erectieproblemen krijgen. Ook dit heeft te maken met het feit dat het lichaam went aan geen seks.
Geloof het of niet, je immuunsysteem kan zwakker worden waardoor je gevoeliger wordt voor ziektes en infecties. Behalve die blaasontsteking dus 😉
Omdat seks stressverlagend is kun je door het niet hebben van seks stressgevoeliger zijn en zelfs leiden tot een hogere bloeddruk.

Geen seks: de voordelen

Dat er tegenover die nadelen ook weer voordelen staan is logisch:
Die urineweginfecties dus. De kans daarop vermindert aanzienlijk. Overigens kun je als je wel seks hebt de kans ook verminderen door na de seks direct te gaan plassen.
Die SOA's voorkom je ook!
Na een tijdje geen seks kun je seks wellicht veel meer waarderen.
Ben je wat onzeker over jezelf, dan kan de stress om goed voor de dag te komen en te presteren verminderen omdat je dat niet tussen de lakens hoeft te doen.
Door geen seks te hebben met een partner ontdek je wellicht jezelf meer met soloseks. En dat heeft weer als voordeel dat je, als je weer seks hebt met anderen, beter weet en kunt aangeven wat je lekker vindt. Lekker masturberen dus!