Veilige seks in coronatijd; hoe doe je dat?

Couple making love

Nu de tweede coronagolf om zich heen grijpt en iedereen met angst en beven uitkijkt naar een tweede lockdown, zie je als single of swinger de bui al hangen. Daten wordt vast weer uit den boze en eenzaamheid en huidhonger liggen op de loer – als je het niet al/nog had. Hoe je het ook wendt of keert, ons sociale leven wordt er vast niet beter op de komende weken en maanden. Maar eerlijk is eerlijk, maandenlang alleen met je eigen huishouden omgaan of compleet celibatair leven is voor vrijwel niemand te doen. Het gros van de mensen wil daarentegen ook niet de RIVM-regels negeren en echt wel hun best doen anderen zo veilig mogelijk te houden. Lees dan ook de tips en ideeën om daten zo coronaproof mogelijk te maken!


De risico's

Hoe groot is de kans nou dat door jouw dategedrag het coronavirus zich verspreidt? Wanneer iemand is besmet met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2, veroorzaker van het ziektebeeld COVID-19) duurt het gemiddeld 5-6 dagen voordat hij klachten ontwikkelt. In de 1-3 dagen daarvoor kan hij al wel besmettelijk zijn. Vervolgens verschilt het ontzettend van persoon tot persoon hoeveel en hoe lang hij er last van houdt, en ook hoeveel virusdeeltjes hij uitscheidt. Deze virusdeeltjes zitten in de druppeltjes die mensen uithoesten of –niezen, maar ook in andere lichaamsvloeistoffen: in tranen, speeksel, ontlasting en zelfs sperma is dit aangetoond!

Bij 6 van de 38 onderzochte mannen die op dat moment COVID-19 hadden of herstellende waren, was ook het sperma positief. Je kunt het coronavirus dus bijna een SOA noemen. In vaginaal vocht is tot nu toe gelukkig geen virus gevonden.

Belangrijk om te weten: nadat iemand is hersteld kan in zijn ontlasting nog 4-5 weken virus worden gevonden! Wanneer je de virusdeeltjes op je slijmvliezen krijgt, kan het jou ook infecteren en begint de cyclus weer van voor af aan. Mocht iemand het virus bij zich dragen, dan is een goeie vrijpartij dus de ideale manier om het aan een ander over te dragen! Je draagt het makkelijk over tijdens zoenen, praten in elkaars gezicht, hijgen in elkaars nek, het aanraken van elkaars mond, ogen of anus, het delen van seksspeeltjes en bovendien ook nog als je sperma aanraakt. Alleen je handen wassen voor de seks of een mondkapje dragen beschermt dus niet genoeg.
Gelukkig weten we inmiddels ook dat als je 10-14 dagen na blootstelling nog steeds geen klachten hebt gekregen, het veilig is om je weer onder de mensen te begeven.

Wat kun je doen?

Hoe kun je zo veiig mogelijk samen genieten?

 1. Hou je bubbel klein.
  Het is heel simpel:  met hoe minder verschillende mensen je contact of seks hebt, hoe minder mensen je kunt besmetten.
  Heb je geen vaste partner, of heb je aan 1 persoon niet genoeg? Probeer het dan de komende tijd bij vaste seksbuddy's te houden. Ook als je graag grotere feesten organiseert, helpt het al ontzettend als je dat niet telkens met een hele nieuwe groep doet. 
 2. Blijf thuis bij klachten!
  Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste. Als je klachten hebt, zoals verkoudheid, keelpijn, hoesten, koorts of diarree, moet je toch echt je plannen afzeggen en je laten testen bij de GGD . Als je echt zeker wil weten dat je geen gevaar voor anderen bent, kun je het beste (ook bij een negatieve coronatest) niet in de buurt van anderen komen tot je minimaal 24 uur klachtenvrij bent en het minimaal 1 week geleden is dat je klachten begonnen.
  Heb je een vaste partner waarmee je samenwoont? Ook dan is het het best om afstand van elkaar te houden, ook al is dat moeilijk. Maak er iets leuks en spannends van door bijvoorbeeld op 1,5m afstand allebei aan soloseks te doen. Pak je leukste speeltjes erbij en zet een spannende film op. Of ga voor sexy muziek en doe een striptease op afstand, daar vrolijk je elkaar gegarandeerd mee op.
 3. Plan je dates.
  Wanneer je nieuwe mensen introduceert in je huishouden, mag je daar best eisen aan stellen. Het is helemaal niet onredelijk om te vragen of ze minimaal 10 dagen zo goed mogelijk in zelfisolatie kunnen gaan. Hierbij kun je denken aan: zoveel mogelijk thuiswerken, boodschappen laten bezorgen, niet naar feestjes of andere dates gaan. Als niemand na die 10 dagen quarantaine klachten heeft, kunnen jullie veilig in elkaars buurt komen.
  Bijkomend voordeel: je kunt dan meteen allemaal een SOA-test doen! Bijvoorbeeld in een van onze klinieken
  Chlamydia en gonorroe kunnen na het afwachten van de incubatietijd van 10 dagen al betrouwbaar getest worden. Ook een HIV-RNA test kun je na 10-14 dagen al doen.

  Ontmoet andere gelijkgestemde mensen alvast online bij SDC-NL.
   
 4. Heb je COVID-19 gehad? Gun jezelf dan genoeg tijd om goed te herstellen. Bouw je activiteiten langzaam weer op en rust uit wanneer je daar behoefte aan hebt. Zo krijg je je conditie het snelst weer op peil.
  Hou er ook rekening mee dat het nog weken kan duren voor het virus helemaal uit je lijf is! Nadat je klachten weg zijn kan het wel 5 weken duren voor je darmen helemaal coronavrij zijn. Je kunt dus het beste anale seks of rimmen een tijdje vermijden. Wanneer je anale speeltjes gebruikt, moet je die extra goed schoonmaken na gebruik. Het virus wordt onschadelijk gemaakt door bijvoorbeeld schoonmaakalcohol 70%, chloor, waterstofperoxide en blootstelling aan hitte (>60°C). Let wel goed op of het materiaal van je speeltje hier tegen kan! Een alternatief is de speeltjes op je normale manier schoonmaken en 7 dagen in een afgesloten zak stoppen, dan is het virus inmiddels ook onschadelijk geworden. Let op: bevriezen heeft geen zin, daarmee hou je het virus juist langer intact

Bestel eventueel schoonmaakartikelen of nieuwe speeltjes op Easytoys.nl of Willie.nl

Wat je ook doet, hou in ieder geval de moed erin de komende maanden, hou elkaar gelukkig en zo veilig als je kan. Samen kunnen we het doen!

Voor een SOA-test of meer adviezen ben je in ieder geval altijd van harte welkom bij mij of één van mijn collega’s van OneDayClinic! Maak een afspraak online op https://onedayclinic.nl/ of bel 085-0703483; vaak kan je dezelfde dag nog terecht.

Auteur: Tessel Tasma, arts seksuele gezondheid OneDayClinic

Lees ook: