Een slak met afwerppenis

SlakEen penis die je na gebruik afwerpt en die dan binnen 24 uur aangroeit tot een volwaardig nieuw exemplaar? Het kan voor mannen misschien een aantrekkelijk idee zijn om een altijd nieuw en ongebruikt geslachtsdeel te hebben, maar erg realistisch is het niet. Wel echter voor een zeeslak, de chromodoris reticulata. Dit diertje heeft inderdaad een afwerppenis, zo ontdekten Japanse wetenschappers onlangs in een studie, die is gepubliceerd in het Royal Society's journal Biology Letters.

De zeeslak, die leeft in de Stille Oceaan, is een hermafrodiet. Dat betekent dat het dier  zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft en die kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. Zo kruipen ze in een 'standje 69' positie op elkaar om sperma uit te wisselen. Na de daad, die van een paar seconden tot enkele minuten duurt, gaan de slakken weer uit elkaar en werpen de penis af.

Na 24 uur bleek het geslachtsdeel weer aangegroeid te zijn en konden de dieren opnieuw paren. De onderzoekers ontdekten dit door gevangen slakken te observeren. Zij waren getuigen van 31 slakkenparingen en evenzoveel pensiafwerpingen. Meer dieren, zoals bepaalde spinnensoorten en landslakken, kunnen hun piemel afwerpen, maar voor zover nu bekend is de chromodoris reticulata het enige dier bij wie de penis daarna gewoon weer aangroeit.

Gezondheid

  • 1